De nazorg.

Sinds mijn zoon terug is uit de Yes We Can kliniek bezoek ik met enige regelmaat de nazorgbijeenkomsten voor ouders met verslaafde kinderen. Deze bijeenkomsten worden één keer per week gehouden. Wanneer de kinderen na 10 weken uit de kliniek komen, start er voor de kinderen en ouders een nazorg traject. Voor de kinderen duurt dit 10 weken omdat zij ná en tijdens het nazorgtraject op ‘meetings ’terecht kunnen. Voor de ouders is het nazorgtraject voor altijd.
Eigenlijk heb ik die nazorg niet zo hard nodig omdat het met mijn zoon goed gaat. Hij is al anderhalf jaar clean en het gaat goed met hem. Ik ga daar meestal één keer per drie weken heen omdat ik misschien ouders kan helpen waarvan hun kind net uit de kliniek is.
Ik heb gemerkt dat ik ouders die radeloos zijn soms kan helpen. Er kan natuurlijk een tijd komen dat ik de ouders die daar komen zelf weer hard nodig hebt.
Bij thuiskomst, na tien weken in een veilige kliniek, is iedereen vol goede voornemens. De kinderen willen alles toepassen wat zij in de kliniek geleerd hebben, net als de ouders die tijdens de weken dat hun kind in de kliniek zaten, ook begeleid zijn. Kinderen en ouders zijn in die periode heel diep gegaan en hebben de wil om het allemaal beter te gaan doen dan voorheen. In vele gevallen lukt dit, al is het met vallen en opstaan.
Eenmaal thuis gaan de kinderen vaak al dezelfde avond naar een meeting waar verslaafden bijeenkomen. Je merkt als ouder dat de kinderen veel tools en structuur hebben meegekregen in de kliniek. Maar na een tijdje komen de eerste ‘scheurtjes’ boven drijven en de vraag: hoe gaan wij er dan mee om. Ouders beseffen vaak niet dat onze kinderen net als zijzelf een vermoeiende tijd achter de rug hebben. Allereerst de verslavingstijd en daarna het afkicken in de kliniek van verslaving, gewoontes e.d.. Voor mensen die nog nooit met verslaving te maken hebben gehad is dit misschien niet te begrijpen, maar nadat de kinderen uit de kliniek komen, hebben zij vaak een week of tien nodig om bij te komen. Daarna komen ze vaak pas een beetje op gang. Daarom is de nazorg zo belangrijk. Hier komen de ouders bij elkaar onder leiding van een ervaringsdeskundige en kunnen zij er met vragen, problemen, tips of goed nieuws terecht.
Vaak wanneer het even niet lekker loopt denken de ouders dat het helemaal fout loopt. Maar wanneer je rustig naar hun verhaal luistert, valt het meestal mee. Tijdens het vertellen hoor je tussen de regels door hoeveel er eigenlijk wél goed gaat. Juist de zaken die niet goed gaan worden enorm uitvergroot waardoor de dingen die hun kind zo goed doen helaas in het niets verdwijnen.
Wij ouders praten daar over onder leiding van een ervaringsdeskundige en wijzen elkaar ook op de dingen die goed gaan. Het is ‘omdenken’ waardoor je de dingen die wél goed gaan groter kan maken. Er wordt geluisterd naar ouders die dit probleem eerder aan de hand hebben gehad . Zij delen die ervaringen met alle liefde. Hierdoor gaan ouders vaak met een positiever beeld naar huis. Dat laatste is het belangrijkste, het gaat erom dat je samen met je kind weer verder kan bouwen aan een goede verstandhouding en vertrouwen. Ik heb tijdens deze bijeenkomsten veel geleerd en leer elke keer opnieuw weer. Ik heb ook geleerd dat bij het ene kind het kwartje eerder valt dan bij het andere. Ook bij ouders valt dit kwartje niet gelijk. Er zijn kinderen die terugvallen, maar je merkt vaak dat ze toch de tools hebben om te vallen en weer op te staan. Hierom en om duizend andere zaken is het enorm belangrijk dat deze nazorg er is. Wat mij betreft blijf ik elke 3 weken terugkomen om te helpen en te steunen. Niet omdat het moet maar omdat ik het wil.

nazorg is een zorg voor eeuwig
wanneer je dat wilt,anders is het eindig
het gaat over je kind en zijn struggels
het gaat rond en langs de aanwezige ouders

we komen soms boos en gefrustreerd binnen
wat goed gaat is verdrongen, je hebt het alleen over de klotedingen
anderen luisteren en horen dat er best veel goed gaat
we steunen elkaar en beseffen dat over het goede soms te weinig wordt gepraat

wie boos en gefrustreerd binnenkomt, gaat vaak
met een andere blik en kijk op de zaak
weer optimistisch met tips en tools naar huis
thuis gekomen kijk je elkaar in de ogen en weg is de ruis

het is vallen en opstaan voor onze jongens en meiden
maar ook voor de grote sterke vaders en lieve moeders die alleen jouw geluk willen vinden
moet ik op mijn tenen en vooral niet in de weg lopen
nee niet doen, probeer samen de juiste weg te volgen

soms is die weg een mooie rechte weg
vaker geeft deze meerdere richtingen aan en komt het aan op gezamenlijk overleg
soms begrijpen we elkaar even niet en wordt er teveel gezegd
ook dat hoort nu eenmaal bij dit gevecht

Yes I Can
Yes You Can
I always trust in that what we can
thank you, Yes We Can

Heb je genoten van dit verhaal, lees mijn boek dan eens. De opbrengsten van het boek gaan naar de YWC KLINIEK. 
Het boek is te bestellen op:

https://www.boekenbestellen.nl/boek/toon-de-woordenbende/31401

1 gedachte over “De nazorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *